Националният статистически институт обмисля да удължи електронно преброяване, стана ясно от

...
Националният статистически институт обмисля да удължи електронно преброяване, стана ясно от
Коментари Харесай

Обмислят удължаване на електронното преброяване |

Националният статистически институт обмисля да удължи електронно броене, стана ясно от изявление на председателя на НСИ Сергей Цветарски пред Българска телеграфна агенция.

Според него е обикновено да се даде малко повече време за електронно броене, минимум с цел да бъдат обезщетени първите дни, в които поради компликациите, доста хора се отхвърлиха да се преброят електронно. Решението обаче би трябвало да се вземе от Централната комисия по преброяването и държавното управление.

" Данните към 12 часа демонстрират, че електронно са се преброили 459 118 души , които живеят в близо 200 хиляди семейства. Последните три дни, без значение от усложненията, които имахме, се преброяват по към 100 000 души дневно. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме ", изясни той.

Цветарски напомни, че онлайн преброяването не потегли безпрепятствено поради офанзивите против осведомителния уебсайт, през които се влиза в системата. По думите му тези офанзиви са наложили да се ограничи потенциалът на системата, което е затруднило регистрацията.

" В първите дни на електронното броене имаше DDoS офанзиви или офанзиви вид " отвод от услугата ". Изолираните IP адреси са най-вече от Китай. Най-силната офанзива, която имахме, надвишаваше 250 гигабита трафик в секунда. В България не е имало толкоз огромна DDoS офанзива до момента ", сподели ръководителят на Национален статистически институт.

Атаки с генериране на голям злотворен трафик има и тяхната цел е да блокират работата на системата ни, разяснява той. Цветарски заяви, че няма опит за навлизане и източване на данни от системата и добави, че в общественото схващане всяка кибер офанзива се възприема като хакерска.

" Така или другояче има опит да се дискредитира процесът и това сътвори компликации за хората, които имаха предпочитание да се преброят електронно. Като водеща институция при преброяването, Национален статистически институт и персонално аз носим отговорност. Извинявам се на хората за компликациите, благодаря на тези, които се преброиха, и моля останалите също да го създадат, сподели още ръководителят на Национален статистически институт. Той акцентира, че задачата на този вид офанзиви не е да изтекат данни. Целта е да се блокира процесът. Данните, които попълнят хората, са предпазени ", съобщи Цветарски.

От думите му стана ясно, че за първите четири работни дни на телефона на колцентъра за преброяването са се обадили 18 260 души , а единствено в последния час е имало няколко позвънявания, че регистрацията с една избрана поща не работи.

" Случаите се ревизират един по един и се оказа, че хората нормално бъркат разширението - пишат ".bg " вместо ".com ". Има хора, които се пробват да се записват по няколко пъти, тъй като внезапно вземат решение, че ще напишат различен адрес. Естествено системата ги отхвърля, тъй като разпознава, че индивидът е еднакъв. Част от усложненията са свързани с отбелязване на местоживеенето на картата ", разказа Цветарски.

Председателят на Национален статистически институт се надява след 10 години регистрите в страната ни да бъдат на такова ниво, че да създадем преброяването единствено по административни източници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР